Cu toții știm că uleiul prăjit nu este (prea) sănătos. Totuși este gustos și de aceea și căutăm mâncărurile pregătite cu el. Pentru cei care vor să scape de uleiul prăjit am o rețetă ideală și foarte ușor de preparat de cartofi la cuptor fără ulei! Tot ce ai nevoie este un vas de yena cu capac!
- 10 cartofi medii
- 3 cepe roșii
- sare
- legume uscate (se găsesc de la Sanovita)
- doi căței de usturoi
- amestec condimente sau un condiment la alegere (rozmarin, oregano, cimbru)
Pasul 1: Se Taia Ceapa
Se taia ceapa juliene și se presară pe fundul vasului de yena. Se săreaza ceapa și se aruncă și o mână (o linguriță) de legume uscate!
Pasul 2: Se Taie Cartofii Rondele Și Se Țin Strâns Ca Să Nu-și Piardă Forma
În timp ce, ceapa stă cu sarea (foarte important pentru ca așa își lasă dulceața) se taie cartofii rondele cam de 5 mm (atenție la capete!). Cartofii după ce s-au tăiat se și pun în vasul de yena, peste ceapă!
Se adaugă condimentele și se zdrobește usturoiul presărând peste cartofi(adăugând puțină sare – după gust!).
De asemenea se mai presară condimentele, usturoiul, legumele uscate.
Pasul 3: Se Adaugă Puțină Apă Pe Lângă Cartofi (cât să acopere ceapa)
Adăugam puțină apă la sfârșit pe lângă cartofi, astfel încât să nu spălăm condimentele și cât să acopere ceapa.
Pasul 4: Se Dau La Cuptor 45 de minute
La cuptorul preîncins la 200 de grade, cu vasul de yena cu capacul pus, se lasă la copt cam 45 de minute. Se poate da focul și mai tare și probabil se va face mai repede.
Gustul cepii a fost extraordinar, nu a fost un gust de ceapă amară și fiartă, ci un gust dulce. Nu știu dacă acest lucru s-a datorat faptului că 5 minute am băgat vasul de yena fără apă și ceapa a apucat să se coacă un pic. O să încerc data viitoare și o să revin cu un update. Dar ceapa a ieșit foarte bună deși în rețetele fără ulei este de “temut” (datorită gustului amărui pe care-l are când fierbe).
Mai jos se poate observa rezultatul. O masă ușoară cu cartofi copți, fără ulei prăjit, fără vegeta plină de e-uri și tot felul de alte chimicale! La sfârșit, se poate adăuga uleiul în farfurie când se va servi masa.