Zacusca este un aliment foarte gustos și potrivit pe timp de toamnă, iarnă și primăvară și de ce nu și in vară!
Cu toate acestea, clasica zacusca are o problemă. Conține ulei prăjit din plin. Acum, în funcție de rețete poate conține mai mult sau mai puțin ulei prăjit, dar ulei fiert tot conține. Aceasta este o problemă destul de importantă când vorbim de o mâncare sănătoasă. Nu mai vorbim de zahăr.
Altă problemă a zacuștii o reprezintă volumul de muncă mare, care presupune coacerea și/sau prăjirea ingredientelor.
Hai să vedem soluțiile de la problemele de mai sus după ce vedem rețeta și pe urmă modul de preparare!
Pasul 1: Pregătirea Vinetelor (Coacere/Fierbere/La Abur)
Primul pas presupune pregătirea vinetelor. În cazul rețetei pe care am făcut-o, vinetele au fost coapte pe flacără/grătar. Pentru o muncă mai ușoară se pot coace în cuptor și întepate cu o furculiță ca să nu explodeze.
Tehnică Rapidă #1Pentru o curățare rapidă și ușoară se procedează astfel: vânăta coaptă o tai pe din două de-a lungul și o scobești cu o lingură direct într-un castron. Vânăta se va așeza pe o planșetă de lemn oblică și sub va fi castronul (se poate face deasupra chiuvetei). sursă
Tehnică Rapidă #2. De ce să nu cureți și să fierbi direct vinetele? Vor avea cam același gust în zacuscă.
Tehnică Rapidă #3. Sau le poți face la abur pentru un gust mai intens, doar că va trebui să le marunțești cubulețe.
Personal o să încerc data viitoare cu vinetele fierte sau la abur. Ce este important de reținut este că după această procedură, vinetele trebuie puse bine la scurs. Se pot pune într-o sită și lăsate câteva ore. Pot fi frecate și cu puțină sare neiodată pentru ca apa să iasă mai bine. Poți pune pe ele o farfurie cu o greutate care să le preseze bine.
Pasul 2: Pregătirea Ardeilor, Gogoșarilor Și Cepei
Se spală, se curăță, se taie în bucăti măricele și se dau prin robotul de bucătărie cu lama în S. Asta-i tot!
Pasul 3: Fierberea
Se pun legumele de mai sus la fiert în sucul propriu, într-o cratiță mare (11-12 litri). Se adugă niște sare neiodată (am adăugat 5 lingurițe de sare). Pentru cei care țin un regim hipo-sodat sarea poate fi exclusă complet.
Pasul 4: Adăugarea Vinetelor, Omogenizarea Și Fierberea Finală
Când legumele s-au înmuiat, și sunt fierte bine și au scăzut binișor, se ia cratița de pe foc și se dă cu blenderul de mână un pic, pentru omogenizare. Se adaugă vinetele și bulionul și se amestecă bine.
Metoda #1Se ține cratița sus pe aragaz până începe să fiarbă și pe urmă se bagă la cuptorul preîncălzit. Se reglează cuptorul cât să fiarbă cratița și să nu zacă.
Se amescă la 2 ore. Deci te poți duce și la un somn de după masă! Se va arde pe margini, dar în mod normal nu ar trebui să se prindă pe fund. Se lasă să fiarbă până scade bine și capătă consistența de zacusca. Dacă nu mai ai răbdare, și vrei să scadă mai repede, spre final, poți să iei zeama de deasupra și să faci un sos pentru spaghete cu ea. Înainte să fie gata, cam când te-ai hotărât că este timpul s-o scoți adaugi și condimentele: piper, coriandru, dafin.
Metoda #2 O lași să fiarbă pe aragaz pe un foc mic cu protecție. Așa am procedat la zacusca ce se vede din poze. Dar atenție dacă sterilizezi borcanele în timp ce fierbe zacusca sus să nu bată căldura de la cuptor pe cratiță pentru că se poate prinde (mie mi s-a prins un pic din cauza aceasta, fix pe partea unde a bătut căldura de la aragaz). Dacă ai o oală/cratiță bună cu o protecție bună, nici sus pe aragaz, nu ar trebui să amesteci prea mult. Reține să folosești un capac, până se strănge zeama deasupra, pentru că va stropi dacă nu.
Când amesteci, nu încorpora chiar tot sucul de deasupra pentru că iar va stropi. De aceea, cel mai simplu este la cuptor!
Pasul 5: Sterilizarea, Ambalarea, Conservarea Și Modul De Consum A Zacuștii Fără Ulei
Pentru sterilizare și ambalare se folosesc borcane de 250 ml, curate, spălate, uscate și cu capace noi (preferabil, dacă nu ai capace noi poți pune celofan umezit în prealabil și pe urmă capacul).
Metoda De ConservarePentru păstrare pe termen lung se fierbe la bain marie (vezi aici detalii) 40 de minute și se lasă la răcire treptată o zi acoperit cu o pătură. Se depozitează în cămară.
Cum Consumăm Zacusca Fără Ulei
Se poate consuma ca atare, pe o felie de pâine integrală de secară sau se poate consuma amestecată cu ulei presat la rece. Se varsă borcanul într-un bol și se adugă ulei după gust. Ca și cantitate de ulei am adăugat cam 40ml ulei de floarea soarelui. A ieșit o zacuscă foarte bună, ușor de mâncat și mai ales ușor de digerat! Consumând această zacusca nu vei mai avea gaze și te vei feri de uleiul prăjit care este atât de nociv. Se pot elimina din această zacuscă, orice alte ingrediente care nu-ți cad bine și se pot adăuga altele, cu care te împaci mai bine!
Să-ți fie de bine cu zacusca fără ulei și pofta să-ți fie bună (adică ușoră și controlată!).