S-au scris multe despre dieta alcalină și se vor mai scrie. Numeroși doctori și cercetători încearcă sa demonstreze ca teoriile lor sunt corecte iar acest lucru le aduce simpatizanți din ambele direcții. Fiecare are adevarul propriu în numele căruia acționează dar în cazul unei decizii ce ține de sănătate trebuie luate în considerare și raționamentele logice. Așadar ce putem spune despre dieta alcalină?
Dieta alcalină implică numeroase tipuri de alimente considerate alcaline sau acide. Acestea reglează nivelul pH-ului din sânge menținându-l la un nivel mediu de alcalinitate indicat în cazul unei diete sănătoase. Specialiștii în domeniu susțin că dieta alcalină nu stresează corpul și mecanismele sale naturale, stabilizând sănătatea organismului.
Se presupune că trăsăturile acestei diete sunt menite să prevină și să vindece cancerul. Unul din cei mai populari susținători ai acestei diete este Robert O. Young, specialistul care a susținut-o pe Kim Tinkham în lupta împotriva cancerului la sân. Acest caz i-a atras atenția și vedetei de televiziune Oprah care a invitat-o pe Tinkham în cadrul emisiunii sale.
Tinkham a refuzat operația și chimioterapia în favoarea unei diete alcaline recomandate de Young. Conform propriilor declarații ea l-a descoperit pe Young în urma unor cercetări pe internet.
În ciuda faptului că nu există studii care să ateste faptul că dieta alcalină poate preveni sau chiar trata cancerul, aceasta este foarte populară în rândul celor care cred că reprezintă o alternativă pentru operații, terapia cu radiații sau chimioterapie.
Însă primul indiciu care arată că această dietă nu are efect în vindecarea cancerului este principiul pe care îl susține: modificările dietei pot schimba aciditatea sângelui. Acest lucru nu este adevărat. Orice tip de mâncare ingerat trece prin stomac (un mediu foarte acid -pH-ul este între 1.5 și 3.5). Pepsinele (enzimele principale din stomac) sunt cele care ajută la digestia mâncărurilor. Nivelul pH-ului din stomac poate fi afectat de cantitatea de mâncare ingerată, infecții sau stres. Astfel consumul alimentelor acide sau alcaline este irelevant și nu afectează nivelul pH-ului din stomac.
Susținătorii dietei alcaline împart alimentele în două tipuri în funcție de tipul de substanțe produs. Unele alimente produc substanțe alcaline (fructe proaspete și legume crude) în timp ce altele produc substanțe acide (produse animale, legume, semințe). Motivul pentru care alimentele se împart în acide și alcaline este acela că alimentele afectează pH-ul celulelor din sânge. Iar pentru menținerea sănătății, un nivel mediu de sânge alcalin este esențial (previne alergiile, păstrează energia și luptă împotrivă cancerului).
De ce este dieta alcalină atât de populară?
Dieta alcalină reprezintă o alegere pentru cei care se luptă cu cancerul și fie au încercat diverse tratamente fără niciun rezultat, fie nu cred în puterea medicinei moderne. Dieta promovată de Young și de soția sa Shelley Redford Young (co-autoarea cărților despre pH) se bazează în principal pe consumul de legume, fructe sărace în zahăr și suplimente nutritive care sunt menite să detoxifice organismul.
Nu este recomandat consumul de zahăr, carne roșie, ouă, mâncăruri procesate, îndulcitori artificiali, alcool, cafea și ciocolată. Aceste mâncăruri nu sunt dăunătoare însă pot împiedica organismul să elimine excesul de acid.
Conform teoriilor lui Young excesul de acid în organism poate duce la acumularea de kilograme, retenția de apa, colesterol ridicat și chiar tumori. Deși teoriile sale au multi susținători nu există idei relevante care să confirme logica pe care se bazează.
Pană la probe contrarii rămânem cu ideea ca dieta alcalină poate influența sănătatea organismului însă nu are suficientă relevanță în tratarea bolilor grave precum cancerul sau tumorile.
Voi ce credeți?