Ce trebuie sa stii despre dermatita atopica

Dermatita atopica este o afectiune care provoaca roseata si mancarime la nivelul pielii. Este frecventa in randul copiilor, dar poate aparea la orice varsta. De asemenea, este de lunga durata (cronica) si tinde sa reapara periodic.

Inca nu s-a gasit niciun remediu pentru dermatita atopica. Cu toate acestea, exista mai multe tratamente si masuri de auto-ingrijire care pot ameliora sau preveni simptomele. De exemplu, pentru prevenire, se recomanda evitarea sapunurilor dure si a detergentilor cu parfumuri. Hidratarea pielii in mod regulat si aplicarea de creme sau unguente medicamentoase pot fi de folos atat in prevenirea, cat si in ameliorarea simptomelor.

Simptomele dermatitei atopice

  • piele uscata;
  • mancarime, care se poate amplifica in timpul noptii;
  • pete rosii sau maronii, in special pe maini, picioare, glezne, incheieturi, gat, partea superioara a pieptului, pleoape, fata si scalp;
  • umflaturi mici, iesite in evidenta, din care poate curge lichid si care se pot crusta atunci cand sunt zgariate;
  • piele ingrosata, crapata, solzoasa (in cazuri avansate).

Dermatita atopica apare cel mai adesea inainte de varsta de 5 ani si poate persista pana la adolescenta sau maturitate. Pentru unele persoane, reapare periodic si apoi dispare pentru un timp, chiar si pentru cativa ani.

Cand se recomanda ajutorul medicului dermatolog?

Pacientii ar trebui sa primeasca ajutorul unui medic dermatolog in urmatoarele situatii:

  • simptomele sunt atat de incomode incat afecteaza somnul si activitatile zilnice;
  • apare o infectie a pielii;
  • simptomele persista in ciuda incercarii diferitelor remedii;
  • apare febra.

Cauzele dermatitei atopice

De regula, dermatita atopica este cauzata de anumiti factori de mediu, iritanti si alergeni. Se pare ca 70% dintre pacienti au o predispozitie genetica la aceasta boala. Totodata, la baza bolii pot exista anomalii imunologice sau factori neuroendocrini.

Dermatita seboreică - Terapiam.ro

Cum se trateaza dermatita atopica?

Tratamentul dermatitei atopice include evitarea factorilor ce declanseaza simptomele, tinerea sub control a leziunilor, vindecarea inflamatiilor si refacerea barierei cutanate.

Ca tratament topic, dermatologii recomanda utilizarea cremelor emoliente, cu dermatocorticoizi sau cu inhibatori de calcineurina.

Totodata, in planul de tratament pot fi incluse antihistaminicele si fototerapia (in cazurile de dermatita atopica severa).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *