Această Prăjitură Cu Mere Este Fără Făină Albă, Zahăr, Margarină, Gluten, Bicarbonat, Ulei Prăjit, Praf De Copt!
Scade colesterolul, îmbunătățește tranzitul intestinal și întărește oasele! Vezi mai multe din beneficiile acestei prăjituri cu mere mai jos.
Nu sunt fan dulce, dar prăjitura cu mere rase mi-a plăcut dintotdeauna, mai ales pentru că-mi aduce aminte de copilărie. Totuși, când am văzut ce conține prăjitura clasică cu mere rese (cunoscuta și sub denumirea de plăcinta cu mere rase), am zis că poate se poate mai bine.
Să vedem acum puținele ingrediente de care avem nevoie pentru rețeta prăjiturii de mere:
- 4 mere (nu trebuie să fie mere rase!)
- un pahar și jumate de fulgi de ovăz
- un pahar de apă
- miere
- 2 lingurițe scorțișoară
- 5 cuișoare
- 3 lingurițe de zahăr (opțional)
Să vedem acum procedeul.
Pasul 1: Se Coc Merele La Cuptor Într-un Vas De Yena Cu Capac
Se taie merele în patru, și se coc la cuptor într-un vas de yena cu capac. Cam 30 de minute. Când se scot din cuptor se mai lasă și în vasul de yena vreo 10 minute .
De aceea, nu mai trebuie să pierzi timpul cu rasul merelor, deoarece această rețetă nu necesită mere rase!
Pasul 2: Se Pregătește Aluatul Pentru „Plăcinta” Cu Mere
Bila De Aluat
Se pune într-o oală mai largă, paharul de apă, cu cele 3 lingurițe de zahăr brun (opțional) și cu lingurița de scorțișoară. Când dă în clocot se pun fulgii de ovăz și se amestecă bine cu o lingură de lemn zdravănă. Astfel se obține o bilă de aluat gros din fulgi de ovăz. Se amestecă cam 2 minute, cât să se omogenizeze bine. Să nu fie nici prea tare, dar nici prea moale. Ci o bilă de aluat fermă, modelabilă, ca o plastelină.
Pregătirea Foii Pentru Prăjiura Cu Mere
Se pune bila de aluat de mai sus, pe o planșetă de lemn sau sticlă termo-rezistentă și se întinde cu vezi mai multe despre ustensile pentru aluat aici). Se mai presară puțină făină de ovăz (preferabil) pentru a se întinde bine. O grosime de 1.5-2 mm este recomandată.
(Se lasă să se zvinte. Această zvăntare va întării foaia și o va face foarte maleabilă. Se taie foaia sub formă de pătrățele de forme egale cu un cuțit.
Se desprind aceste forme cu un cuțit subțire (i se poate uda lama) și se potrivesc perechi.
Pasul 3: Pregătim Umplutura Prăjiturii Cu Mere
După ce am terminat de făcut foaia și am pregătit și o tavă cu hârtie de copt, dăm la blender merele coapte în vasul de yena.
Adăugăm o linguriță de scorțișoară și cuișoarele pe care le-am dat prin mașina de râșnit împreună cu puțină nucă.
Sfat: cu cât lăsam merele să stea mai mult la aer, apa se va evapora și umplutura va fi mai groasă, mai fermă. Pentru a o îngroșa mai putem adăuga făină de ovăz. În general nu este nevoie și este de preferat să nu fie adăuge făină de semințe – deoarcere conțin uleiuri. La această preparare am sărit peste această regulă și am adăugat o lingură de nucă (sic!).
Avantajul pregătirii astfel a merelor (la cuptor în vasul de yena), este că ies foarte dulci și nu mai ai nevoie de zahăr în ele! Având dulceața dată de natură!
Pasul 4: Punem Umplutura De Mere Coapte Pe Foile Tăiate
Cu o linguriță punem umplutura cu vârf pe foile tăiate, avănd grijă să nu o întindem, pentru că atunci când punem foaia a doua, datorită greutătii se va distribui în mod egal și corect umplutura. Suntem atenți să le avem lipite, bucățile de prăjitură între ele pentru a nu curge pe lângă umplutură.
Rezultatul final trebuie să arate cam așa:
Pasul 5: La Cuptor Cu Prăjitura Cu Mere Naturistă Doar 10 Minute!
Dăm prăjitura la cuptorul preîncins pentru 10 minute. După 10 minute se stinge focul și se mai lasă 3-5 minute. Atenție să nu se ardă. Urmărim să avem foaia de sus crocantă dar nu arsă!
Pasul 6: După Răcire Adăugăm Mierea De Mană!
După ce s-a răcit, ungem cu puțin ulei foaia de deasupra și adăugăm mierea de mană pe deasupra. Putem orna cu felii de portocolă și mandarină. De asemenea se poate presără după ce am ađăugat mierea: praf de nucă măcinată, coajă de lămâie bio rasă sau portocală!
Este o prăjitură ușoară, digerabilă cu ingrediente sănătoase, preparate într-un mod sănătos. Volumul de muncă mi se pare chiar mai mic decât la o prăjitură clasică, pentru că nefolosind ulei și făinuri strângerea și spălarea vaselor se face foarte ușor! Nu mai stai să razi merele, să le storci și să păzești prăjitura de mere să nu se ardă!
Beneficiile Prăjiturii De Mere Naturiste
Fulgii de ovăz scad colesterolul, curăță tractul digestiv și colonul aducând un plus de fibre care absorb zaharurile și grăsimile. Astfel ovăzul din prăjitură va anula o parte de zaharurile mierii și mărului.
Studiile indică faptul că femeile care consumă ovăz înainte de instalarea menopauzei au cu 41% mai puţine riscuri să se îmbolnăvescă de cancer de sân. sursă
Persoanele care suferă de boli cardiovasculare, arteroscleroză şi hipertensiune arterială nu trebuie să excludă din alimentaţie ovăzul.
Alte afecţiuni în care este indicat să se consume ovăzul sunt cele digestive, hepatice, neurologice, pulmonare, splenice, dar şi în anemie, angină, angiocolită, astenie fizică şi psihică, astm, erupţii cutanate, gută, litiază urinară şi biliară, lumbago, reumatism, spondiloze, surmenaj, tuse, tuse convulsivă şi ulcer varicos. sursa
De asemenea se poate observa că este perfect pentru copii fiind foarte indicat.
Mierea de mană este foarte indicată datorită bogătiei de minerale ( conține de 20 de ori mai multe vitamine și minerale decât mierea de albine culeasă din flori fiind și mai bine absorbabile de către organismul uman – susțin siteurile de profil), bioflavonoide si vitamine (vitamina C si vitaminele B)
Mierea de mâna este frecvent recomandată în tratamentul spasmofiliei la adolescenţi, a rahitismului la copii şi adolescenţi, a osteoporozei şi a altor afecţiuni articulare la adulţi şi vârstnici.
De asemenea, această miere este recomandată în cazul bolilor infecţioase, în cazul bolilor intestinului gros, al afecţiunilor gastrointestinale şi pentru eliminarea toxinelor din organism. sursa
Scorțișoara este un condiment-medicament recunoscut de mult timp în multe afecțiuni. Mai ales scorțișoară cu miere.
Cele mai noi studii arată că scorţişoara are caracter antioxidant şi că pe viitor poate fi încercată folosirea acesteia ca medicament pentru scaderea glicemiei, trigliceridelor şi colesterolului, în cazul persoanelor cu diabet de tip doi. sursa
De asemenea este indicată în multe remedii naturiste pentru reumatism, oase, memorie, circulație etc.
Într-un studiu efectuat în 2003 s-a descoperit că scorţişoara administrată pentru mai mult de 20 de zile, în doze zilnice de 1/3/6 grame scade cantitatea totală de colesterol cu 12 – 26%, colesterolul LDL cu 7 – 27%, glicemia cu 18 – 29% şi trigliceridele cu 23 – 30%.
Se observă că îmbinarea și prepararea corectă a ingredientelor (fără a le distruge proprietățiile benefice pentru sănătate) pot transforma o simplă prăjitură cu mere într-un adevărat aliment-medicament. Aplică rețetă și spune-mi ce rezultat ai obținut și tu!