Am tot căutat să vad dacă există o astfel de rețetă de gem de gutui fără zahăr și spre uimirea mea nu am găsit. Așa că aplicând aceleași principii ca la celelate rețete sănatoase am făcut un test, care spre bucuria mea s-a încheiat cu succes.
Iată ingredientele (care se pot multiplica simplu după nevoie) ale rețetei de test:
- O gutuie mare
- O jumătate de măr
- 3 lingurițe lămâie
Pasul 1: Pentru Gemul De Gutui Fără Zahăr
Se spăla și se curăță mărul și gutuia de coajă și de cotor.
Pasul 2: Pentru Prepararea Gemului De Gutui Fără Zahăr
Se mărunțesc în câteva bucățele care să meargă puse la robotul de bucătărie cu lama în S și se dau bine până se mărunțesc. Dacă nu ai robot de bucătărie poți folosi răzătoarea.
Pasul 3: Procedeul De Obținere al Gemului Și Marmeladei De Gutui (Tot Fără Zahăr!)
Se pune o oală cu fund dublu pe foc mic (preferabil peste o protecție de foc metalică sau de țiglă sau ceramică). Se pun amestecul în oală. Am adăugat puțină apă cât să nu se prindă (cam 20-30 ml). Am amestecat din când în când. În cele din urmă am zis că nu mai mă ating de oală și o las să fiarbă urmând să vin mai încolo. Cam peste 15-20 de minute când am venit era deja făcută. Am amesteca un pic și am adăugat 3 lingurițe de suc de lămâie. Iată rezultatul:
O pastă gelifiantă care pe măsură ce o amestec se gelifiază mai bine.
Pasul 4: Folosește Blenderul Pentru Pasarea Gemului, Pentru A Obține Marmelada De Gutui Fără Zahăr!
Am dat un pic cu blenderul peste gem și am obținut o pastă (marmelada) pe care am băgat-o în borcan.
Pentru păstrare pe termen lung se fierbe la bain marie 40 de minute și se lasă la răcire treptată o zi acoperit cu o pătură.
Din această cantiate a ieșit un borcan.
Acesta este un gem dietetic din gutui foarte potrivit pentru cine ține o dietă și dorește să slăbească.