O veche zicală spune că „un măr pe zi ține doctorul departe.” Mi se pare foarte ciudat având în vedere că de mică am crescut cu mere în mână. Locuind la curte și având bunici care locuiau la curte, merele erau nelipsite din meniul zilnic.
De cele mai multe ori veneau direct din copaci, șterse de tricou și mâncate cu tot cu miez. Da știu, sună incredibil având în vedere zilele în care trăim. Probabil acesta este motivul pentru care nu le-am apreciat niciodată la adevărată lor valoare. Însă se pare că merele sunt mult mai complexe decât le-am crezut până acum!
Beneficii fantastice ale merelor- De ce să mănânci mere?
1. Merele au proprietăți antimicrobiene și antibacteriene. Deseori ele sunt folosite în medicina populară în cazul tratamentul rănilor, arsurilor, degerăturilor sau ulcerațiilor care apar pe piele.
2. Creier – merele previn descreșterea performanței cognitive, spune un studiu realizat pe șoareci. Totodată sucul de mere reduce riscul de a dezvolta Alzheimer prin împiedicarea producției de beta-amiloizi patologici.
3. Semințele de mere pot fi utilizate în cazul afecțiunilor glandei tiroide deoarece sunt bogate în iod. Cinci semințe de mere pe zi pot face minuni în special în perioada primăverii sau a toamnei.
4. Slăbit – merele pot satisface foame deși conțin doar câteva calorii. Conform unui studiu ce include mere uscate, femeile care au mâncat o cană de mere uscate în fiecare zi timp de un an au pierdut în greutate și și-au micșorat într-o manieră considerabilă nivelul de colesterol din organism.
5. Constipația – merele luptă împotrivă constipației, anemiei, oboselii și slăbiciunii. Două mere pe zi pot preveni și chiar trata constipația, iar în cazul copiilor pot lupta împotriva anemiei.
6. Rezistență – înainte de a începe o ședința de antrenament mănâncă un măr. Astfel vei crește rezistența la efort fizic deoarece merele conțin un tip de antioxidant ce se numește quercetina și ajută plămânii să primească mai mult oxigen, devenind astfel mai rezistenți.
7. Receala și gripa – merele ajută la tratarea infecțiilor și răcelilor. Cele copate pot ajuta în vindecarea tusei iar cele proaspete reduc problemele respiratorii și riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Frunzele de mere pot fi și ele eficiente în tratarea răcelii și ragușelilor. Prepară o infuzie dintr-o linguriță de frunze la o cană de apă clocotită și las-o să se infuzeze 10 minute.
Nu știu voi, dar mie mi s-a facut poftă de mere!