Am pregătit pentru tine o reţeta de pâine integrală din secară (100%). Această reţeta de pâine integrală este cu maia de secară şi este foarte uşor de făcut! Hai să vedem care sunt principiile din spatele ei, paşii şi ingredientele.
Principii de simplitate și eficiență după care m-am ghidat pentru această rețetă cu maia pentru mașina de pâine:
- nu vreau să pierd timpul cu frământatul
- nu vreau să pierd timpul cu cântăritul (pentru asta vezi trucul brutarului)
- nu vreau să pierd timpul cu urmăritul coacerii la cuptor şi pregătitul cuptorului
- nu vreau să stau “stresat” tot uitându-am după pâine cât a crescut
- nu vreau să pierd timpul cu spălatul vaselor
- nu vreau să las resturi de făină în pungă de făină(care poate atrage gândăcei, poate râncezii, etc…)
- vreau să câştig timp, să fie totul pe pilot automat… sau măcar semiautomat! Cred că am obţinut o automatizare de 80%, cum vei vedea mai jos!
Dacă urmezi paşii după această reţeta vei obţine aceste lucruri! Tot ce ai de făcut este să te programezi corect şi efortul va fi minim!
Ingrediente Pâine Integrală De Secară 100%
- Maia de secară (vezi aici cum se obține) – 100 gr (din borcanul de la frigider) – ca să nu mai stau să cântăresc și borcanul are un semn de cantitate ca să știu până unde pun maiaua pentru următoarea tură.
- Făină Integrală de Secară – 1kg
- Apă – 700 gr.
- Sare de mare – 2 lingurițe (30gr)
- Zahăr Brun – 2 lingurițe (opțional) – ajută la fermentare și în procesul de fermentare este mâncat de drojdie (din câte știu)
- Ulei de palmier (opțional) -1 lingură în aluat și o linguriță pentru uns cuva mașinii de pâine
Pregătirea Prefermentului Pentru Pâinea Integrală de Secară 100%
Ingrediente Pentru 800 gr Preferment Din Care Se Folosesc Doar 700 gr
- 400 gr Făină Secară Integrală (de data aceasta am folosit făina Boromir)
- 400 gr Apă +1 linguriță zahăr brun dizolvată
- 100 gr Maia
Se amestecă toate aceste ingrediente și se lasă la cald (temperatura camerei) cam 8-12 ore (creșterea depinde de cât de cald este în cameră și de căt de puternică este maiaua).
Amestecarea Tuturor Ingredientelor și Creșterea La Rece (pentru aproximativ 24h)
Această etapă se poate face foarte ușor utilizând mașina de făcut pâine.Pui apa, adaugi făina și deasupra maiaua și restul ingredientelor. Pui pe programul de frământat cât să se omogenizeze ingredientele. Scoți cuva mașinii de făcut pâine și o bagi la frigider până a doua zi! Dar mai jos îți arăt cum am făcut eu (pe urmă m-am gândit ca este mai simplu cum tocmai ți-am zis).
Pasul 1
Pui înapoi din aluat 100 gr în borcanul pe care-l ții la frigider cu maia, și observi și cât de frumos a crescut!
Pasul 2
Adaugi apa 300 gr în care ai dizolvat sarea (2 lingurițe – 30 gr) și o linguriță zahăr
Pasul 3
Se amestecă bine cu un tel (ideal pentru omogenizat), maiaua cu apa în care s-au dizolvat sarea și zahărul. După aceea se adaugă și lingura de ulei de palmier și se omogenizează bine.
Pasul 4
Se amestecă bine amestecul de mai sus, cu restul de făină (600 gr făină de secară) folosind o lingură de lemn. O lingură mare de lemn îți da putere și spor la frămantare. Pur și simplu învârt lingura de lemn în castron ca și cum ar face robotul de bucătarie, și încet încet se omogenizează toate ingredientele.
Nu are sens să folosești mâinile pentru că aluatul este foarte lipicios și mai mult te complici !
Pasul 5
Acoperi vasul cu o pungă de plastic și pui la frigider dupa 30 de minute! În aceste 30 de minute are loc procesul ce se numește autoliză, proces în care aluatul se omogenizează și devine mai “închegat”. Poți să bagi și imediat la frigider, dar, cât speli vasele și mai faci una alta mai bine îl lași afară un pic.
Dacă te-ai mișcat bine și organizat cel târziu la ora 21:30 ar trebui să fie gata totul băgat la frigider. Iar dacă folosești funcția de frământare a mașinii de făcut pâine și mai repede.
Creșterea Și Coacerea La Mașina De Făcut Pâine
Mașina de pâine pe care o folosesc eu este aceasta. Este util să ai o mașină de făcut pâine ce-ți permite să setezi timpii programului. Mașina pe care o dețin eu, are un program denumit “home made” care-mi permite să setez timpii de frământare și creștere.
Ce urmăresc la mașina de făcut pâine pentru această rețetă din făină integrală de secară?
- să nu-mi frământe, pentru că nu doresc să-mi scoată gazele din aluatul crescut și astfel să scadă
- să aibă un timp de creștere cât mai lung – spre bucuria mea mașina aceasta îmi permite un timp de creștere total de 5 ore + timpi de întârziere
Hai să vedem acum pașii.
Pasul 1 – Am Programat Mașina De Făcut Pâine
Și am obținut un timp total de 6 ore si 11 minute. Coacerea am setat-o la o oră. Dar am constatat că este mai bine 1h:30 timpul de coacere. Deci, total ar fi trebuit să-mi apară în poză 6h:41
Pasul 2 – Am scos paletele de frământat pentru a “opri” efectiv frământatul. Timpii obligatorii de frământat nu-i puteam scoate din programare!
Am setat timpii de frământare la minim (total 11 minute). Timpii de creștere la maxim (total 5 ore). Si timpul de coacere la 1h (data viitoare va fi la 1h:30! De asemenea, am uns cuva cu puțin ulei de palmier. Acest pas este opțional, dar am observat că iese mai ușor asa pâinea!
Pasul 3 – Am Scos Castronul Cu Aluatul Crescut De La Frigider După Aproximativ 24 ore
Pe la ora 20:30 am scos aluatul și l-am pus în cuva mașinii de pâine. Pentru a-l scoate mai ușor din castron am presărat făină neagră și am tot săpat cu mâna pe sub aluat, cât mai gentil ca să nu-l agit prea mult!
Pasul 4 – Am Setat Mașina De Făcut Pâine
Am setat mașina de pâine pe 4 ore întârziere, plus programul home made (6h:11 – care data viitoare va fi de 6h:41). Timp total: 10h:41 de minute. Conform calculelor mele, în jur de ora 8:00 a.m. (dimineața) pâinea trebuia să fie caldă și gata.
Pasul 5 – Și Am Scos Pâinea Gata Făcută Și Frumos Crescută
Am rămas uimit de cât de bine a crescut pâinea având în vedere că este 100% din făină integrală de secară! De asemenea cred că potențialul de creștere este mai mare dacă o să am o hidratare a aluatului mai mare (+50 ml sau + 100 ml apă – o să încerc data viitoare). Cum am zis mai sus, am mai adăugat 30 de minute de coacere, pentru că atunci când am bătut în coajă nu suna a foarte gol!
Cum se scoate pâinea: cu niste mănuși de protecție scoți atent pâinea și o ungi cu o pensulă (înmuiată în apă) pe toate părțile pentru a obține o coajă fragedă și nu de piatră!
Pâinea se taie doar după ce s-a răcit! Vezi mai jos explicații și pașii pentru răcire și zvântare!
Zvântarea, Păstrarea Și Tăierea Pâinii
Pâinea făcută în casă este de obicei mai umedă decât pâinea de la alimentară. Asa că este foarte important s-o lăsăm cateva ore bune după ce am scos-o să se zvinte. Pentru acest lucru împăturesc pâinea într-un șervet și o pun pe un grătar suspendat pe un castron yena sau pe o tigaie.
Sau, și mai bine, bag pâinea într-o plasă de in, pe care o agăț pe o frânghie (în aer). Am citit undeva că o pâine este bună de utilizat abia după 3 zile de când ai făcut-o. Printr-o programare corectă a timpilor, vei vedea că începi să ai mai multă pâine și poți s-o lași să stea și să se zvânte normal.
Trucul pe care-l folosesc pentru o zvântare mai rapidă este să tai pâinea (după ce s-a răcit – nu mai este fierbinte), folosind un cuțit electric. Totuși am observat că pot tăia foarte bine pâinea cu un cuțit de ceramică – sunt cel mai mulțumit de el. Dar pentru pâinea aceasta înaltă și încă umedă este bine să folosim cuțitul electric (eu am tăiat-o în patru!). O să discut mai mult despre acest aspect în alt articol. Dar cred că pozele de mai jos sunt grăitoare pentru acest procedeu.
La început poate să pară complicat, dar cum am zis, tot ce ai de făcut de fapt este să setezi timpii corect și după să repeți procesul. Iar tot frământatul și toate bolurile și alte vase utilizate pot fi înlocuite cu succes de frământarea mașinii de făcut pâine. Iar daca nu vrei să coci la mașină poți folosi cuptorul (preîncălzit la 200 de grade – timp de coacere cam 45 de minute la 200 de grade)!
Ca să nu te “stresezi” (obosești) cu frământatul, spălatul vaselor și timpii, tot ce ai de făcut este să-ți setezi o alarmă pe mobil și să bagi ingredientele în cuvă, bagi cuva la frigider, scoți cuva, dai drumul la program! Și asta e tot!
Era cât pe ce să uit. Dacă folosești mașina cum ți-am spus, vei avea doar atât de spălat…
Pentru idei de servire și alte articole vezi sugestiile de mai jos! Și vezi și cina mea preferată.