Pâine Coaptă În Cuptorul Rece

Am aflat de curând că există două școli de gândire în coptul pâinii:

  • pâinea băgată în cuptorul cât mai încins – școala clasică de copt pâine
  • pâinea băgată în cuptorul rece

M-am hotărât să fac testul folosind cuptorul rece, dar nu foarte rece! L-am încălzit cam 15 minute până la maximul 100°C. Pâinea era perfectă pentru copt și era băgată într-un ceaun de fontă emailat. Am băgat pâinea în cuptor pentru 40 de minute cu ceaunul având capacul pus. 

După 20 de minute am luat capacul și spre uimirea mea am avut o creștere uimitoare a pâinii, un „oven-spring” fenomenal! Am mai lăsat pâinea la copt încă 30 de minute și a ieșit o pâine foarte reușită. Las pozele de mai jos să vorbească de la sine.

Pâinea pregătită de copt la 1/3 din ceaun

 

Pâinea gata coaptă! Depășea ceaunul!

 

Pâinea în ceaun proaspăt scoasă

Alt unghi

Pâinea la „hodină”

Rețeta Pâinii Cu Maia Coaptă În Ceaun La Cuptorul Rece 

  1. 300 gr plămădeală cu maia albă 100% hidratare
  2. 600 gr apă
  3. 300 gr făină albă 650
  4. 300 gr făină albă integrală ecologică
  5. 300 gr făină neagră
  6. 27 gr sare  – 3% din cantitatea de făină
  7. 2-3 linguri de miere

Etapa 1

[indeed-social-locker sm_list=’fb’ sm_template=’ism_template_9′ sm_list_align=’horizontal’ sm_display_counts=’true’ sm_display_full_name=’true’ locker_template=2 sm_d_text='<h2><span style=”font-size: 18pt;” data-mce-style=”font-size: 18pt;”>Acest Conținut Este Ascuns Pentru „Novici”!</span></h2><p><span style=”font-size: 14pt;” data-mce-style=”font-size: 14pt;”><strong>Apasă Pe Butonul Facebook Share</strong> De Mai Jos Și Trimite Pagina Și Prietenilor Tăi! Iar zona secretă va fi dezvăluită imediat! <strong>Mulțumesc!</strong></span></p>’ enable_timeout_lk=1 sm_timeout_locker=120 reset_locker=1 locker_reset_after=2 locker_reset_type=’days’ ism_overlock=’default’ ]  

Seara se pregătește plămădeala: 150 gr apă + 150 gr făină albă + 100 gr maia / sau 50 gr maia – în funcție de cât ai.
Se lasă 8-9 ore peste noapte.

Tot seara am amestecat făina 900 gr cu apa și am lăsat-o la autoliză, astfel îmi este mai ușor dimineața când trebuie doar să le amestec.

[/indeed-social-locker]

Etapa 2

Dimineața iau aluatul și-l torn peste plămădeală (din care mai rețin separat o parte pentru a reîmprospăta maiaua). Amestec un pic până se încorporează și adaug și sarea și mierea.

Etapa 3

Torn aluatul într-un vas de 6L de plastic pe care-l ung cu ulei de măsline. De obicei fac strech&fold la o oră, dar de data aceasta nu m-am complicat și am făcut S&F la 2 sau chiar 3 ore. Aceasta este perioada de fermentare bulk – cam de 6 ore.

Etapa 4

Când au trecut 6 ore și văd că aluatul ține gazele, l-am pus pe blatul înfăinat și i-am dat forma de boule. L-am lăsat la hodinit 10 minute cât am mai spălat una alta. Pe urmă i-am dat forma finală și l-am pus în ceaunul tapetat cu ulei și mălai.

Etapa 5

În ceaun a fost lăsat la crescut cam 2 ore și un pic.

Etapa 6

Am încălzit cuptorul doar 15 minute și am băgat ceaunul având pus capacul. Am lăsat la cuptor pe foc tare (ideal să ai și o piatră de copt sub) 40 de minute. Am scos capacul și am mai lăsat încă 20 de minute. Și asta a fost tot!

Am scos pâinea după ce am lăsat-o 10 minute în cuptor cu ușa deschisă și am pus-o într-o plasă de in la răcit până a doua zi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *