Autor: Aivas Sevin
Salata este o legumă originară din Egipt, care la noi in țară este cultivată de peste 1000 de ani, fiind printre puținele legume cu gust ușor amărui.
Fiind bogată în substanțe nutritive, salata verde oferă celor care o consumă mai multe beneficii nutritive și pentru sănătate.
Din cauza varietății de substanțe si vitamine care se găsesc în salata verde, ea poate fi folosită in tratarea mai multor probleme de sănătate. Vă voi vorbi despre câteva dintre ele în următoarele rânduri.
Constipația – din cauza nivelului ridicat de celuloză din salata verde, aceasta este bună pentru tratarea constipației și a altor tulburări gastrointestinale, prin îmbunătățirea peristalismului intestinal.
Insomnia și durerile de cap – salata verde conține lectucarium care are capacitatea de a induce somnul. O combinație de salata cu ulei de trandafiri aplicată pe frunte și pe tâmple poate ameloria durerile de cap.
Anemia – Salata verde conține cantități mari de fier și poate fi folosită pentru creșterea hemogoblinei din sânge, fiind bună pentru persoanele care suferă de anemie. Corpul acumulează mai mult fier din salata verde decât din suplimentele care conțin fier.
Sarcina – o altă substanță găsită în salata verde este acidul folic care este benefic pentru prevenirea anemiei în timpul sarcinii, previne avortul și influențează secreția și eliberarea de progesteron, responsabil pentru lactație.
Salata mai conține și vitamine, cum ar fi:
Vitamina K
Vitamina A
Vitamina B9
Vitamina C
Valoarea nutritivă a salatei verzi (100 g):
2.2 g carbohidrați
1.1 g fibre alimentare
0.2 g grăsimi
1.4 g proteine
96 g apă
166 g vitamina A
73 g vitamina B9 sau acid folic
4 mg vitamina C
24 micrograme vitamina K
1.2 mg fier
60 kj (10 kcal) – energie